Gradsko društvo Crvenog Križa Dubrovnik
HUMANOST    NEPRISTRANOST    NEUTRALNOST    NEOVISNOST    DOBROVOLJNOST    JEDINSTVO    UNIVERZALNOST   
Početna

|

O nama

|

Ustroj

|

Djelatnosti

|

Akcije DDK

|

Dokumenti

|

Galerija

|

Kontakti

|

Povratak na prethodnu stranicu      Okrugli stol u Hrvatskom saboru o IHL-u     

U Hrvatskome saboru u organizaciji Odbora za međuparlamentarnu suradnju, a u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem održan je okrugli stol „Međunarodno humanitarno pravo, 70. obljetnica Ženevskih konvencija za zaštitu žrtava oružanog sukoba“, koje imaju za cilj uspostavljanje ravnoteže između vojne potrebe i humanoga postupanja.

Predsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju Romana Jerković naglasila je kako je kršenje međunarodnog humanitarnog prava i dalje jedan od najvećih izazova u zaštiti civila, ali i humanitarnog i zdravstvenog osoblja.

Istaknula je kako iznimno važno podizati svijest javnosti i struke o međunarodnom humanitarnom pravu te odati priznanje ljudima koji diljem svijeta riskiraju svoje živote kako bi dostavili humanitarnu pomoć gdje je potrebna.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

„Teško je vjerovati da je 20. stoljeće bilo doba najvećih znanstvenih, medicinskih i tehnoloških postignuća, ali i najkrvavije stoljeće modernoga doba. Novo, 21.stoljeće, doba je eksplozije digitalizacije, pa u skladu s time otvara mogućnost i nekonvencionalnim metodama ratovanja: ratu modernih tehnologija, podmuklom i kompleksnom. Na pragu četvrte industrijske revolucije, tehnološki napredak koji je od velikog značaja za čovječanstvo, može biti i poguban za to isto čovječanstvo“, kazao je.

Dodao je kako su u Domovinskom ratu u nizu navrata teško prekršene sve četiri Ženevske konvencije i dodatni protokoli, posebno se osvrnuvši na teško stradanje vukovarske bolnice, ali i ostalih bolnica koje su razorene tijekom rata, iako su bile označene uočljivim znakovima crvenoga križa.

"Hrvatski sabor usvojio  je  Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a čiji pravni okvir čine Ženevske konvencije za zaštitu žrtava rata i njihovi dopunski protokoli. Nadamo se da će se nepodnošljiv teret onih koji još traže svoje najmilije barem malo olakšati primjenom ovog zakona", rekao je Reiner.

Sudionicima su se obratili i predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Saša Đujić te izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa Robert Markt.

Izvršni predsjednik HCK u ime svojih suradnika i svoje osobno ime zahvalio je Hrvatskom saboru na organiziranju tematskog Okruglog stola u jubilarnoj 70. godini Ženevskih konvencija dodavši kako Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca s gotovo 100 milijuna članova, volontera i simpatizera diljem svijeta svakodnevno ulaže napore za zaštitu civila pružajući im  humanitarnu pomoć  neovisno, nepristrano i neutralno.

U radnom dijelu okruglog stola sudjelovali su predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora Ines Strenja, Davorin Lapaš s Pravnog fakulteta u Zagrebu te pravne savjetnice Međunarodnog odbora Crvenoga križa Neda Dojčinović i Kelisiana Thynne.

Ovom je prilikom predstavljen i Priručnik za članove parlamenta o Međunarodnom humanitarnom pravu, kojeg su zajednički osmislili i objavili Interparlamentarna unija i Međunarodni odbor Crvenog križa, a bit će uručen svakom zastupniku Hrvatskog sabora s ciljem olakšanja njihovoga  rada i korištenja snage njihova utjecaja na procese u ovom području međunarodnoga prava.

izvor: www.hck.hr
foto: Hrvatski sabor


Akcije dobrovoljnog darivanja krvi (05/2020)Uplatnica za donacije

PowerPoint prezentacija
(veličina 16 MB)

Korisni linkovi


Hrvatski Crveni križ

Međunarodni odbor Crvenog križa

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Copyright © - Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik