Gradsko društvo Crvenog Križa Dubrovnik
HUMANOST    NEPRISTRANOST    NEUTRALNOST    NEOVISNOST    DOBROVOLJNOST    JEDINSTVO    UNIVERZALNOST   
Početna

|

O nama

|

Ustroj

|

Djelatnosti

|

Akcije DDK

|

Dokumenti

|

Galerija

|

Kontakti

|

Povratak na prethodnu stranicu      Međunarodni dan starijih osoba     

Prema Odluci (45/106) Skupštine Ujedinjenih naroda od 14. prosinca 1990. godine, 1. listopad se obilježava kao Međunarodni dan starijih osoba s ciljem jačanja podrške i pomoći osobama starije dobi. Prema podacima Ujedinjenih naroda iz 2019. godine u svijetu je živjelo 703 milijuna osoba u dobi 65 i više godina. Daljnja predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi na dvije milijarde do 2050. godine.

Starenje populacije u 21. stoljeću postaje javnozdravstveni prioritet i globalni trend zbog kojeg se sve više mijenjaju društveni odnosi. Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju jer se izraz „dobizam“ razvio s negativnim značenjem. Osobama starije dobi treba omogućiti život u dobrom zdravlju izgradnjom „prijateljske okoline“ u kojoj je starenje „prilika“, a nije „teret“ za društvo. Osnove za zdravo starenje postavljaju se u mlađoj životnoj dobi pozitivnim zdravstvenim ponašanjem, a zdravstvene poteškoće se većinom javljaju u starijoj dobi.

Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija u Europi jer je prosječna dob stanovnika 42 godine. Funkcionalno sposobna i zdrava osoba starije dobi može biti koristan član zajednice i potencijal za prijenos vještina i radnog iskustva na mlađu dob. Ulaganje u zdravo starenje postaje neizbježno zbog ekonomskih razloga i održivosti mirovinskog sustava.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana starijih osoba povezana je s „digitalnom jednakosti“ (internet, mobilni telefon) za starije osobe. Prema podacima Međunarodne telekomunikacijske unije, tehnološke prednosti suvremenog doba još uvijek koristi samo polovina globalne populacije. Žene i starije osobe čine najveću skupinu korisnika koji su „off – line“ zbog nedostatka pristupa ili ne koriste sve mogućnosti koje su im na raspolaganju. Obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba u 2021. godini želi se na globalnoj razini ojačati značaj uključivanja starijih osoba u digitalne tehnologije kako bi ispunili svoje privatne i javne interese.

Desetljeće zdravog starenja, 2020. – 2030.

Na 73. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj 3. kolovoza 2020. godine, dokumentom je proglašeno „Desetljeće zdravog starenja 2020. – 2030.“ kao poziv svim zemljama svijeta na poduzimanje akcija za unapređenje kvalitete života i očuvanja zdravlja starijih osoba, njihovih obitelji i zajednica u kojima žive. Konkretne akcije određene su prioritetima o zdravom starenju (promjena mišljenje i stavova o starijoj dobi, prilagodbe u zajednici, povećana ekonomska ulaganja, dugoročna rješenja zdravstvene i socijalne skrbi i drugo).

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca poziva nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na smanjivanje svih oblika „dobizma“ i razvoj međugeneracijske solidarnosti. Početkom 2019. godine osnovana je savjetodavna radna skupina „Zdravo starenje“, čiji je član i Hrvatski Crveni križ, s ciljem jačanja postojećih i razvoja novih programa za osobe starije dobi u radu nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Hrvatski Crveni križ i društva Crvenog križa provode različite programe (Pomoć u kući, Dostava obroka, Dnevni boravak) i akcije pomoći za starije. Na taj način godišnje je obuhvaćeno približno 20 tisuća starijih i nemoćnih osoba (dostava namirnica, higijenskih potrepština, odjeće i obuće). Zbog prevencije širenja COVID-19 sve aktivnosti u kontaktu sa starijim osobama se provode u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama.

izvor:www.hck.hr


Akcije dobrovoljnog darivanja krvi (10/2021)


18.10.2021. (08:00 - 12:00)
OB DUBROVNIK TRANSFUZIJA

Pozvani aktivi:
- Atlantska plovidba
- Privredna banka
- LAUS CC
- GCC


25.10.2021. (09:00 - 12:00)
GRUDA, OŠ GRUDA

Pozvani aktivi:
- Gruda


28.10.2021. (08:00 - 12:00)
OB DUBROVNIK TRANSFUZIJA

Pozvani aktivi:
- Prometno LibertasUplatnica za donacije

PowerPoint prezentacija
(veličina 16 MB)

Korisni linkovi


Hrvatski Crveni križ

Međunarodni odbor Crvenog križa

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Copyright © - Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik