Gradsko društvo Crvenog Križa Dubrovnik
HUMANOST    NEPRISTRANOST    NEUTRALNOST    NEOVISNOST    DOBROVOLJNOST    JEDINSTVO    UNIVERZALNOST   
Početna

|

O nama

|

Ustroj

|

Djelatnosti

|

Akcije DDK

|

Dokumenti

|

Galerija

|

Kontakti

|

Povratak na prethodnu stranicu      25. godina službe spašavanja u Hrvatskoj     

Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa formirana je početkom 1996. godine kada Hrvatski Crveni križ postaje punopravni član Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi. Tada započinje i ustroj Službe spašavanja života na vodi u Republici Hrvatskoj.

„Godinu dana kasnije održan je prvi tečaj za osposobljavanje spasilaca u suradnji s  Njemačkom spasilačkom službom, danas najbrojnijom spasilačkom organizacijom na svijetu. Odmah su postavljeni visoki standardi u edukaciji, a toga se držimo i danas kada obučavamo spasioce i instruktore spašavanja, ali i kada provodimo druge aktivnosti za koje smo javno ovlašteni na temelju Zakona o Hrvatskom Crvenom križu“, prisjeća se Silvana Radovanović, voditeljica Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja.U proteklih 25 godina Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa razvila se u vodeću organizaciju na području osposobljavanja spasilaca, prevencije nesreća, spašavanja na vodi i pružanja prve pomoći stradalima na vodi u Republici Hrvatskoj, a svoja znanja često imaju prilike pokazati i u međunarodnim okvirima.

„U protekla dva i pol desetljeća napravljeno je zaista mnogo toga. Osposobili smo 2900 novih spasilaca od kojih brojni nadziru kupališta, odnosno plaže u Hrvatskoj. Ulažemo neprestano u znanje ljudi, ali i opremu  bez koje nema učinkovitog djelovanja. Usto, obrazujemo i turističke djelatnike te tako pridonosimo imidžu Hrvatske kao sigurne destinacije za odmor“, pojašnjava Radovanović.

Napominje kako Hrvatski Crveni križ intenzivno radi na razvoju znanja i tehničkih kapaciteta za spašavanje na vodi: „Izazovi su sve veći i želimo na njih što bolje odgovoriti. Cilj je što brže i što učinkovitije, a nadasve što sigurnije djelovati u spašavanju kako prema unesrećenima, tako i prema spasiocima.“

Pokrenut je i proces osnivanja Specijalističkih interventnih jedinica na vodi za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima (poplave na rijekama, veliki valovi i nevrijeme na moru).
Takve jedinice spremne su samostalno i brzo djelovati u svim situacijama.„Provodimo edukacije i za cjelokupnu hrvatsku javnost, a posebno za naše najmlađe pa je tako kroz naše radionice «Nauči kodeks sigurnosti na vodi» prošlo više od 120.000 djece, a na obukama neplivača više od 30.000 djece, na što smo posebno ponosni“, ističe Radovanović.  

Dodaje i kako s djecom zapravo ulažu u budućnost: „U sklopu tečajeva za osposobljavanje spasilaca juniora, na kojima sudjeluju djeca završnih razreda osnovne škole, educirali smo više od 1500 djece. To su našu budući spasioci!“

Osim spašavanjem, u Spasilačkoj službi sve se više bave i zaštitom okoliša s obzirom na to da upravo ta tema izravno i neizravno utječe na sigurnost svih ljudi: „U sklopu projekta „

Zahvaljujući educiranim spasiocima Hrvatskog Crvenog križa, u proteklih 25 godina spašeno je 570 ljudskih života! „Cilj je Spasilačke službe da uopće ne dolazi do spašavanja i zato najviše energije ulažemo u edukaciju kako bi prevenirali nesreće. No, kad se i dogode, imamo ljude koji znaju reagirati te pružiti pomoć unesrećenima“, zaključuje Silvana Radovanović.

izvor:www.hck.hr


Akcije dobrovoljnog darivanja krvi (10/2021)


18.10.2021. (08:00 - 12:00)
OB DUBROVNIK TRANSFUZIJA

Pozvani aktivi:
- Atlantska plovidba
- Privredna banka
- LAUS CC
- GCC


25.10.2021. (09:00 - 12:00)
GRUDA, OŠ GRUDA

Pozvani aktivi:
- Gruda


28.10.2021. (08:00 - 12:00)
OB DUBROVNIK TRANSFUZIJA

Pozvani aktivi:
- Prometno LibertasUplatnica za donacije

PowerPoint prezentacija
(veličina 16 MB)

Korisni linkovi


Hrvatski Crveni križ

Međunarodni odbor Crvenog križa

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Copyright © - Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik