Gradsko društvo Crvenog Križa Dubrovnik
HUMANOST    NEPRISTRANOST    NEUTRALNOST    NEOVISNOST    DOBROVOLJNOST    JEDINSTVO    UNIVERZALNOST   
Početna

|

O nama

|

Ustroj

|

Djelatnosti

|

Akcije DDK

|

Dokumenti

|

Galerija

|

Kontakti

|

Povratak na prethodnu stranicu      Svjetski dan TBC-a     

Tuberkuloza je još uvijek prisutna u mnogim zemljama

U 2016. godini Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Svjetski dan tuberkuloze 24. ožujka pod sloganom „Jedinstveni u zaustavljanju tuberkuloze“, čime nas podsjeća na tuberkulozu kao zaraznu bolest koja je još uvijek prisutna u mnogim zemljama svijeta. Na globalnoj razini ulažu se veliki napori poduzimanjem raznih akcija kako bi se zajednički pridonijelo kontroli i liječenju tuberkuloze te omogućila dostupnost liječenja svakoj oboljeloj osobi.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije za 2014. godinu, 95 posto osoba oboljelih od tuberkuloze živi u srednje razvijenim i siromašnijim zemljama svijeta, a najviše na području Jugoistočne Azije i Zapadne pacifičke regije gdje se nalazi 58 posto novooboljelih od tuberkuloze u svijetu. Međutim, u Africi je najveće „žarište“ s 281 osobom oboljelom od tuberkuloze na 100 tisuća stanovnika, dok je svjetski prosjek 133 oboljelih na 100 tisuća stanovnika.
U 2014. godini bilo je u cijelom svijetu ukupno 9,4 milijuna oboljelih od tuberkuloze, a 1,5 milijun osoba je umrlo od tuberkuloze, od čega je među njima bilo 140 tisuća djece. Tuberkuloza se nalazi među pet vodećih uzroka smrti u žena u dobi od 15 do 44 godina života. Ipak, broj umrlih osoba od tuberkuloze smanjio se od 1990. godine do 2015. godine za 48 posto.
Globalno još uvijek svake godine 480 tisuća osoba razvije teži oblik multirezistentne tuberkuloze koja je otporna na pojedine lijekove. Osobe zaražene HIV-om će od 20 do 30 puta prije oboljeti od tuberkuloze, kao i osobe koje pate od drugih stanja oslabljenog imuniteta. Tuberkuloza je vodeći ubojica među HIV pozitivnim osobama pa je u 2015. godini jedna od tri HIV pozitivne osobe umrla od tuberkuloze. Pušenje jako povećava rizik od tuberkuloze te se smatra da je više od 20 posto osoba oboljelo od tuberkuloze zbog cigareta.
Tri su globalna strateška pravca u borbi protiv tuberkuloze: prevencija i usredotočenost na pacijenta, podrška zdravstvenog sustava i ulaganje u nova istraživanja. Zaustavljanje tuberkuloze jedna je od zdravstvenih zadaća koja je prihvaćen među novim milenijskim razvojnim ciljevima do 2030. godine. Jedan od prioriteta zdravstvene zaštite u radu osoblja i volontera mnogih nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca je njihovo izravno uključivanje u aktivnosti suzbijanja i prevencije tuberkuloze.
U Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen značajan pad broja oboljelih od tuberkuloze koji prema podacima Hrvatskog zdravstveno - statističkog ljetopisa za 2014. godinu iznosi 10 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika (ukupno 449 osoba). Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana tuberkuloze u 2016. godini.
Izvor: www.hck.hr


Akcije dobrovoljnog darivanja krvi (06/2021)


21.06.2021. (08:00-12:00)
Transfuzija OB Dubrovnik

Pozvani aktivi:


24.06.2021. (08:00 - 12:00)
Transfuzija OB Dubrovnik

Pozvani aktivi:
- Mirovinsko osiguranje
- INA
- ČistoćaUplatnica za donacije

PowerPoint prezentacija
(veličina 16 MB)

Korisni linkovi


Hrvatski Crveni križ

Međunarodni odbor Crvenog križa

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Copyright © - Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik